Bokrean 2009 – summa summarum
by Andreas
Då årets bokrea har ett par veckor på nacken, och jag inte tror mig kunna hitta några nya fynd här i staden, slår jag mig på att summera mina intryck och inköp.
Negativa åsikter om bokrean är definitivt inte svåra att hitta, och handlar ofta om att bokrean – med sina specialupptryckta budgetutgåvor – inte är en riktig rea, att utbudet till stor del känns igen från år till år, samt att böckerna fortfarande är dyra jämfört med vad pocketar kostar.
Bristerna till trots är bokrean för mig en av årets tre stora högtider – endast överträffad av jul och midsommar. 😀 Den har sina problem, men det går inte att komma ifrån att den ger en oöverträffad chans att kunna införskaffa böcker i fullformat till ett betydligt lägre pris än vad inbundna böcker normalt kostar, och av betydligt högre kvalitet än den man brukar hitta i pocketar. Visst vore det underbart om bokrean inte bara handlade om budgetutgåvor utan också innebar en generell tillfällig prissänkning på alla böcker, men så ser tyvärr inte verkligheten ut. Kanhända har bokbranschen kommit fram till att det skulle kosta mer än det skulle smaka – bokbranschen består ju faktiskt av vinstdrivande företag.
Hur som helst: Hela sju böcker köpte jag under den här bokrean – ett personligt rekord. Förutom de två böcker om Adolf Hitler och konstnären Alphonse Mucha, som jag nämnt i tidigare inlägg, inhandlade jag också följande titlar:
-
Shinto and the State, 1868-1988, av Hardacre, Handy och Wilson. Som japanolog som speciellt granskat den japanska statsreligionen Shinto tror jag redan att jag läst delar av den här religionshistoriska boken under mina studieår, men det skadar definitivt inte att ge den en ny titt.
-
Historien om Sverige. Från istid till framtid – Så blev de första 14000 åren, av Herman Lindqvist. Jag har pinsamt dålig koll på vår svenska historia. Förhoppningsvis kan den här boken bli en bra introduktion.
-
Den stora muren : Kinas historia under 3000 år, av Julia Lovell. Jag har studerat såväl Japans som Sydöstasiens historia, och med den här boken hoppas jag kunna lära mig mer också om det stora Mittens rike.
-
Ett oskrivet blad : och andra myter om människans natur, av Steven Pinker. Den här boken var en total chansning – jag hade aldrig hört talas om den tidigare, men den fångade min blick i bokkatalogen. Den visade sig vara både betydligt större och äldre än jag hade väntat mig. Skall bli intressant att se vad som ryms mellan dess pärmar…
-
Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?, av Nisse Simonson. En bok som jag haft siktet på en längre tid, och som jag till min stora glädje hittade på rean. Det återstår att se om dess fokus ligger på levnadsvisdom och livsglädje, eller på samhällskritik a la I trygghetsnarkomanernas land.